Nieuws en Activiteiten

Wij krijgen regelmatig vragen over het Persoonsgebonden Budget (PGB)

Ons bestuurslid Ingrid van der Wiel kan veel vragen beantwoorden, aangezien dit haar vakgebied is.

Heb ik wel/ niet recht op PGB?..

Voor vragen kun t u contact opnemen met PGB Moving in Nunhem.

Dit bedrijf is de enige in Limburg met een keurmerk!

Voor info en site; zie de rubriek: medische hulpverleners. 

 

'Mijn droom voor het land, inspiratie voor onze koning'.

Thijs Kamperman uit Gouda verfilmd in de uitzending.

 

Kamperman: Op de bijgevoegde foto zien jullie mijn zusje Eveline. Mijn zusje is 22 jaar en heeft

Down Syndroom. Mijn droom voor Nederland is dat mensen zoals mijn zusje, met welke beperking

dan ook, mogen worden gezien als volwaardige inwoners, of beter nog, worden gezien als mensen

die onze maatschappij smaak geven! Mensen met Down worden nog steeds gezien als ongewenst

en zijn reden voor het afbreken van een zwangerschap, omdat ze geen toekomst zouden hebben. Ik

mag trots zijn op mijn zusje, ze werkt twee dagen per week in een speciaal lunch café, is vrijwilliger in

de zorg en helpt op een 'normale' basisschool kinderen te leren lezen en schrijven. Daarnaast helpt

ze bij de crèche in de kerk en kan ze dansen als de beste. In tegenstelling tot sommige andere

'normale' jongeren valt ze geen mensen lastig, slaat geen raampjes in, overvalt geen oude dametjes

en rijdt niet als een aso rond op een scootertje. In tegenstelling tot sommige andere 'normale'

jongeren levert zij wel een positieve bijdrage aan de maatschappij. Toch worden mensen als zij

gezien als ongewenst.?

Vanavond in EenVandaag ziet u de werkzaamheden van Eveline in zorgcentrum Julianastaete,

lunchcafé Juuls en op de basisschool 't Carillion.

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/koninklijkhuis/45493/mijn_droom_voor_nederland

 

Kort

  • Onze website wordt binnenkort vernieuwd en gemoderniseerd! hard nodig!
  • We zijn bij een nominatie onder 20 vrijwilligersorganisaties i.s.m. met WMO Roermond 2e geworden! Helaas is door miscommunicatie vanuit de gemeente ons niet verteld wanneer en waar de uitreiking was, waardoor we niet aanwezig waren. Dus hebben we geen foto's kunnen maken. Het belangrijkste is wel dat dit weer een erkenning is voor onze stichting, onze inzet, maar vooral voor het onderwerp: Downsyndroom en/of autisme.

Weer regen..

Dit jaar hebben we op de braderieën echt een regenjaar. Heythuysen: regen. Herkenbosch: regen. Montfort: 's morgens regen, gelukkig in de middag uren grotendeels droog en lekker warm. Neer: zeer warm. Beegden: weer verregend! Nu hopen we dat Heel op 16 september wel fijn wordt..

Tussen de buien door hebben we toch nog een paar foto's kunnen maken...

   

 
bij de rubriek foto's meer foto's van Beegden.

 

Downsyndroomlimburg on tour.. nu een zelfstandige stichting!

Sinds 22 juni 2012 is  Downsyndroomlimburg on tour.. een geheel zelfstandige stichting geworden. We werken wel samen met de landelijke stichting, maar ons doel is puur gericht op de integratie in Limburg e.o. We zijn een non-profit stichting en we werken alleen maar met vrijwilligers. We hopen door zelfstandig te zijn geworden meer goede initiatieven in werking te kunnen zetten zonder al te veel bureaucratie en diversen overlegorganen. Daardoor hopen we de integratie sneller te bevorderen in Limburg. Natuurlijk zijn extra vrijwilligers gewenst!!   

 

Autisme onderdeel van Downsyndroomlimburg on tour..

Steeds vaker krijgen we de vraag (verzoek!) of we activiteiten willen organiseren voor mensen met autisme. Zoals velen weten hebben vaak mensen met downsyndroom ook een vorm van autisme. (niet standaard bij alle mensen met downsyndroom!) daarom hebben we besloten om autisme een onderdeel te maken van Downsyndroomlimburg on tour.. De naam Downsyndroomlimburg on tour.. wordt NIET veranderd! Omdat we wel het een en ander afweten van autisme maar niet zoveel als van het downsyndroom zoeken we vrijwilligers die ons hierin willen ondersteunen. Dit kan via ons contactformulier. Natuurlijk mag u ons altijd bellen: 06-23772416 (Rob, contactpersoon).

Wij hopen op veel reacties zodat we ook de integratie van mensen met autisme kunnen bevorderen in Limburg. Want daarin is nog een hele lange weg te gaan! Een oordeel is snel gemaakt en een vaak voorkomende opmerking is dan ook: ''Bij Downsyndroom zie je het, bij  mensen met autisme niet'' Dus zij moeten nog harder knokken voor een plaatsje in deze maatschappij. Ook de vaak voorkomende opmerking van mensen: ''tegenwoordig plaatsen ze overal de stempel autisme op'' valt vaak bij mensen die in deze situatie verkeren in het verkeerde keelgat. Het je altijd maar verantwoorden naar ''de buitenwereld''. Wij hopen met Downsyndroomlimburg on tour.. een kleine bijdrage aan te integratie van mensen met autisme te mogen leveren.

 

Nieuwe editie limburgs artiestenfestival

We hebben zoveel positieve reacties ontvangen over 17 maart bij 'Biej de Vogel' dat we hebben besloten dit feest het volgend jaar te herhalen. Op 16 maart 2013 zal dit feest dan plaats vinden in de zaal van Biej de Vogel in Montfort. Het wordt nu wel een middag editie, maar niet minder gezellig! onze eigen dj's Dennis en Xavier zijn weer van de partij. Ook Kartoesj, Patrick Roger, Sjing Boem, Ralph Leyendeckers (dao zit muziek in..) en Fer van de Winkel hebben toegezegd belangeloos te komen optreden, maar wie komen er nog meer?... dus noteer maar alvast 16 maart 2013 in jullie agenda!
Meer info zal gedurende het jaar volgen. Dus houd deze site goed in de gaten!...

Wij hebben in de categorie Passie de Limburgse Vrijwilligers Award 2011 gewonnen.

 
 
 
 

Wij willen iedereen die op ons, Team Downsyndroom Limburg on Tour, heeft gestemd ontzettend bedanken.

Jullie maken het mogelijk dat wij dit met PASSIE uit kunnen voeren.

 
 
 
 

Wendy te gast bij L1 namens Downsyndroom Limburg, kern Midden en Noord

Wendy is (waarschijnlijk samen met Sam) woensdag 2 november te gast namens Downsyndroom Limburg, kern Midden en Noord, bij het L1 programma "goede middag Limburg".
Dit in het kader van de nominatie van de vrijwillgersaward.
Ook zal ''onze concurrent'' kleur in Castenray aan de tafel aansluiten.
De uitzending is live vanaf 16 uur op TV L1
Dit waarschijnlijk gepresenteerd door Vivian Lataster

Uitzending gemist: kijk dan snel op  www.l1.nl/tv/Web-TV

 

Nieuws van SDS Zuid
Mogelijk een derde downpoli voor volwassenen in AZM Maastricht!

Rob is op 8-10-2011 samen met Louise en Margriet naar het landelijke overleg van de SDS geweest in Amersfoort. Michel, kerncoordinator van Zuid-Limburg was ook meegekomen. Mede dankzij Michel is het gelukt om in het AZM in Maastricht de derde downpoli voor volwassenen op te starten.
Voor meer info hierover kunt u terecht bij onze rubriek ''Relaties / Hulpverleners'' , en dan linken naar kern Zuid-Limburg.

In de media zijn de laatste tijd berichten geschreven over een nieuwe testperiode naar trisomie 21, oftewel downsyndroom.
Dit door middel van een bloedtest. Erg enthousiast , echter wat te snel in de media gekomen voor as ouders.Er zijn contacten geweest met Amerika (via de landelijke SDS) waar dit onderzoek vandaan komt en deze zijn daar nog in anonieme testfasen.Dat wil zeggen dat er bloed wordt afgenomen bij ouders en die niet het resultaat te horen krijgen.De wetenschap houdt deze ''match'' anoniem om ook de betrouwbaarheid te garanderen. Als de testen betrouwbaar zijn zal dit, zoals het er nu uit ziet, pas over 2 jaar dit in Nederland zijn intreden doen. 

 

Rob, Wendy en Sam geinterviewd door Mariele van Riel van het tijdschrift ''Kinderen''.

 

Nadat de landelijke sds ons had benaderd of we mee wilde doen aan dit artikel hebben we natuurlijk er mee ingestemd. Donderdagavond zijn Rob en Wendy samen met Sam geinterviewd door het Marieke van Riel. Zij is free-lance journaliste voor het tijdschrift ''Kinderen''. Het artikel gaat over ouders die bewust de zwangerschap hebben doorgezet na diagnose downsyndroom. Ze wilde weten hoe we 2 jaar "Sam" hebben ervaren. Het is een positief maar wel reëel interview over de afgelopen 2 jaar. Dit artikel zal komen te staan in het decembernummer dat uitkomt op 13 december dit jaar. Alleen de fotograaf moet nog langs komen voor de bijbehorende foto's.